Recept på koreansk kimchi

Koreansk kimchi

Vad är kimchi? Det är syrlig mjölksyrad eller fermenterad salladskål, även kallad kinakål, med het smak av chili. Prova att göra egen kimchi med vårt recept på klassisk koreansk kimchi. Den färdiga kimchin är oemotståndligt god till sallader, grytor och rätter med ris eller nudlar.

Ingredienser

ca 1,5 l
1 1/2 kgsalladskål
3 msksalt
1 1/2 dlvatten
2 mskrismjöl
1 mskströsocker
2 mskriven ingefära
2 mskriven vitlök
1grovt riven gul lök
1 1/4 dlfisksås
1 – 1 1/2 dlgochugaru (eller 1/2 dl paprikapulver och 1/2 dl chiliflakes, för 1 sats kimchi)
6tunt skivade salladslökar
1finstrimlad morot
10 cmfinstrimlad rättika
1skalat eller noga tvättat och finhackat äpple

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Ansa och skölj ev salladskålen. Skär salladskålen i ca 4 cm stora bitar och lägg i en stor skål. Separera bladen väl. Strö över saltet och blanda försiktigt men noggrant så alla blad täcks med salt. Låt stå 1 ½ timme.

Skölj salladskålen noga för att få bort överflödigt salt. Smaka gärna av kålen så den har en lagom sälta.

Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock sås. Låt svalna något och blanda sedan i ingefära, vitlök, lök, fisksås och gochugaru. Tillsätt salladslök, morot, rättika, äpple och kålen och blanda noggrant, gärna med händerna så inte grönsakerna går sönder.

Lägg i glasburkar och täck med plastfolie direkt ovanpå kålen, tryck till och sätt på lock. Fyll inte burkarna ända upp, det behövs plats för fermenteringen. Låt stå i rumstemperatur 2 dagar, gärna med dubbla plastpåsar runt. Förvara sedan i kylen. Godast efter 2 veckor men kimchin håller över 3 månader. Efter 3–4 veckor försvinner den jästa doften som kimchi ger ifrån sig när den mjölksyras som mest.

Företagstjänster

Är du intresserad utav någon av våra företagstjänster är du välkommen att kontakta oss på foretagstjanster@sophiahemmet.se